Browar Sulimar ożywia piotrkowski Trybunał

150x110

Browar SULIMAR z Piotrkowa Trybunalskiego wprowadza do swojej oferty nową liniępiw typu lager pod nazwą TRYBUNAŁ. Ich receptury opracowano na podstawieodnalezionych w archiwach XIII wiecznych dokumentów, a nazwa bezpośrednionawiązuje do historii Piotrkowa Trybunalskiego oraz tradycji piwowarskich regionu.

W 1578 roku uchwałą sejmu warszawskiego, powołano do życia sąd państwowy, zwany
Trybunałem Koronnym, który zawsze jesienią obradował w Piotrkowie. Już w tym czasie,
w całym Królestwie Polskim, a także poza jego granicami, miasto słynęło z produkcji
doskonałego piwa. Ale tradycje piwowarskie Piotrkowa Trybunalskiego sięgają znacznie
wcześniej, bo aż XIII wieku, o czym dziś nie wiedzą nawet sami mieszkańcy miasta. To tutaj
w 1466 roku Kazimierz Jagiellończyk powołał do życia pierwsze w świecie czopowe od
napojów fermentacyjnych, czyli pierwowzór dzisiejszej akcyzy. W XVI wieku piotrkowskie
piwo, z uwagi na doskonałą jakość, uchwałą sejmową uzyskało status piwa przewoźnego z
prawem rozwożenia do bliższych i dalszych miejscowości, a później status piwa
zagranicznego. Według dokumentów lustracyjnych z 1564 roku, w mieście było aż 154
piwowarów warzących złocisty trunek, którym raczyli się książęta, królowie, dwory
królewskie, delegacje poselskie, posłowie, senatorowie, starostowie, biskupi, księża -
ogółem szlachta, duchowieństwo, mieszczaństwo i chłopstwo przybywające na targi i
jarmarki. Od wieków piwo z Piotrkowa Trybunalskiego stanowiło doskonałą wizytówkę
miasta. Tak było aż do zakończenia II wojny światowej, kiedy to ostatni piotrkowski
browar, wraz ze śmiercią jego właściciela, został znacjonalizowany przez Państwo.
Dziś tradycje browarnicze Piotrkowa Trybunalskiego ożywia Browar SULIMAR, który na
pamiątkę jesiennych obrad Trybunału Koronnego w Piotrkowie, wprowadza nową linię
piw TRYBUNAŁ. W ofercie dostępne są dwa gatunki: TRYBUNAŁ TRÓJSŁODOWE oraz
TRYBUNAŁ MIODOWE.
TRYBUNAŁ TRÓJSŁODOWE to piwo jasne pełne warzone tradycyjnymi metodami, bez
dodatku konserwantów, czy przyspieszaczy fermentacji. Produkowane jest na bazie trzech
rodzajów słodu: pszenicznego, jęczmiennego oraz karmelowych. Swój smak, złocisty kolor
i głębię zawdzięcza wolnej fermentacji i długiemu procesowi leżakowania.
TRYBUNAŁ MIODOWE to piwo jasne pełne warzone na bazie naturalnych miodów
akacjowych i wielokwiatowych. Warzone jest w oparciu o tradycyjne, średniowieczne
metody piwowarstwa, bez konserwantów i ulepszaczy. To piwo, w którym miód
uczestniczy w całym procesie warzenia, a nie jak w przypadku innych piw miodowych,
dodawany jest na samym końcu, jedynie dla zapachu. Dlatego TRYBUNAŁ MIODOWE jest
szlachetnie treściwe i rześkie. Dla zachowania pełnych walorów smakowych piwo jest
niefiltrowane, czego dowodem jest zmętnienie i osad drożdżowy na dnie butelki.
Oba piwa TRYBUNAŁ, smakiem, charakterem i wizerunkiem nawiązują do historii regionu.
Ich receptury oraz tradycyjne metody warzenia odtworzone i opracowane zostały na
podstawie odnalezionych dokumentów historycznych z XIII wieku. Na ich etykietach
widnieje ratusz miejski w Piotrkowie Trybunalskim, będący siedzibą Trybunału Koronnego
oraz staropolscy szlachcice raczący się złocistym trunkiem. Mariusz Supady, Prezes
Browaru SULIMAR mówi: „Moją ambicją jest ożywienie chlubnych tradycji piwowarskich
naszego miasta, tak aby o piotrkowskim piwie głośno było w całej Europie, tak jak to miało
miejsce przed wiekami.” Wygląda na to, że z piwami TRYBUNAŁ może to się udać.